Joyce Rutgers

 

“Professioneel en vol passie zet Joyce zich in voor haar cliënten. Een warme betrokken doula, waar je echt op kunt rekenen!” ~Mandy

Over de Doula's

Joyce Rutgers

 

 

Over de Doula's
Doula Joyce

Mijn naam is Joyce, samen met mijn dochter woon ik in de mooie hanzenstad Zutphen. Mijn volwassen zoon is lekker aan het studeren en woont inmiddels al weer even op zichzelf. Mijn partner woont in Eindhoven en dus pendelen we alweer 5 jaar heen weer tussen onze 2 huizen wat ook zo zijn charmes met zich meebrengt.

In het begin van mijn werk carrière heb ik een aantal jaren met heel veel plezier in het zuiden van Zweden gewoond om daar te werken binnen een systeem-behandelsetting met puberjongens. Uiteindelijk ben ik voor de liefde teruggekomen naar Nederland. De uitspraak van Pipi Langkous; “Ik heb het nog nooit gedaan maar ik denk dat ik het wel kan” is een soort levensmotto voor me geworden, mede ook door mijn avontuur in Zweden. Ze hangt dan ook al jaren levensgroot bij mij in de woonkamer om me te herinneren aan mijn tijd in Zweden maar ook aan dat gevoel dat ik meer kan dan dat ik denk.

 

Wat mij beweegt

Volgens mijn ouders ben ik van kleins af aan dol geweest op baby’s en alles wat daarmee te maken had. Zo liep ik voortdurend rond met een pop onder mijn trui en heb zo heel wat babypop bevallingen meegemaakt. Ook mijn zusje moest regelmatig bevallen van een pop met natuurlijk mij als hulp erbij. En mijn geluk kon niet op toen er, toen ik 8 was,  nog een baby broertje geboren werd. Toch is het pad in mijn leven anders gelopen dan dat ik als klein meisje gedroomd had en ben ik niet in de geboortezorg maar in de gespecialiseerde kinder- en jeugdpsychiatrie terecht gekomen. Inmiddels doe ik dit werk ik al ruim 25 jaar met veel passie en plezier. Echter de gedachte ‘iets’ in de geboortezorg te gaan doen heeft me nooit losgelaten.  Met Pipi in mijn achterhoofd heb ik toch mijn hart gevolgd en ben ik, naast mijn werk in de psychiatrie, doula geworden. Het is mooi te ontdekken dat ik als doula juist met al mijn levenswijsheid én werkervaring, heel stevig kan staan en kan vertrouwen op alles wat ik in mij heb. Het is alsof het nooit anders is geweest.

Waardevolle ervaring

Hoe dichterbij je het moment van de bevalling komt hoe meer je het gevoel kan bekruipen; kan ik dit eigenlijk wel of waar ben ik aan begonnen!? Toen ik zelf voor de eerste keer moeder werd (21 jaar geleden) wist ik niet wat me overkwam en wist ik ook niet wat ik kon verwachten. Nu denk ik vaak; Wist ik toen maar wat ik nu weet! Was er maar iemand geweest die me verteld had wat er precies gebeurde, die me gerust zou stellen, die mij en mijn partner zou ondersteunen en ons in onze kracht zou zetten. Dan was ik zeker niet op bed blijven liggen, had ik veel meer vragen gesteld en zou ik veel meer gebruik hebben gemaakt van mijn bevalkracht, in plaats van de focus te hebben op de paniek die zich van mij meester maakte.

Als doula neem ik alles wat ik in me heb mee er om samen met jou en je partner een waardevolle ervaring van te maken, waar jullie met liefde op terug kunnen kijken. Ik weet dat jij dit kunt, die kracht heb je! En hoe fijn is het dan om van te voren te kijken naar wat belangrijk is voor jou en welke keuzes je hebt. Wat zijn de mogelijkheden thuis maar ook in het ziekenhuis? Maar ook, hoe kun je al tijdens de zwangerschap werken aan een veilige hechting met je baby? En zo zijn er mogelijk nog veel meer onderwerpen die jij belangrijk vindt, waar we samen dieper op in kunnen gaan. Vooral ook als het misschien anders loopt dan dat je gehoopt had. Ik ben er voor je!

Warme groet, Joyce

 

 

 

Sinds 2021 is Joyce werkzaam als vaste duo-doula bij De Doula’s. Hier ondersteund zij Mandy en Vivienne in hun gedeelde passie en visie om persoonlijke en professionele ondersteuning te bieden aan zwangeren, en hun partner.

Joyce’s bio

Opleidingen en bijscholingen

– Gecertificeerd doula

– Regiocoördinator NBvD Doula’s Gelderland

– Lid van de NBvD (Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s)

– Doula opleiding, te Utrecht (2020)